voorprogrammeurs

Magda Mendes presenteert OLIVEIRAS
“Een ode aan het vergeten Portugese platteland”

 

In november 2017 heeft de Portugese zangeres Magda Mendes (Luzazul) haar nieuwe album Oliveiras gepresenteerd in o.a. de Kleine Zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam en LantarenVenster Rotterdam. In het theaterseizoen 2018/19 zal zij haar programma gebaseerd op de verhalen die te horen zijn op Oliveiras voor het Nederlandse theaterpubliek gaan spelen.

 

De zelfgeschreven liedjes van dit nieuwe programma zijn gesitueerd op het platteland van centraal Portugal. Een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door diverse bosbranden. Een vergeten streek waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan.

 

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds tien jaar in Nederland en heeft de afgelopen jaren de Nederlanders kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige Fado. Zij tourde met haar programma ‘Silêncio! De fado dwaalt door Rotterdam en Amsterdam’ langs alle uithoeken van de havenstad en van de hoofdstad en bereikte zo een groot publiek. Met haar nieuwe programma Oliveiras slaat ze een nieuwe weg in, verlaat ze de stad. Samen met Ward Veenstra schreef ze liedjes die stem geven aan verhalen die aan het vuur ontsnapt zijn. Verhalen over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de eeuwenoude olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda´s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten.

 

Mendes´s vaste band wordt voor deze gelegenheid versterkt door een blazerskwintet. De combinatie van de Zuid europese wereldmuziek met de West europese kamermuziek zorgt ervoor dat het programma een filmische karakter heeft gekregen.

 

Luister hieronder enkele liedjes van het album Oliveiras.


Foto door Marie-Jose Heldering

 

[pexyoutube pex_attr_src=”https://www.youtube.com/watch?v=6a4a0EJ8Rjg”][/pexyoutube]

 

Musici

Magda Mendes – zang
Ward Veenstra – gitaar
Udo Demandt – percussie
Remko de Landmeter – fluit
Bart de Kater – klarinet
Maripepa Contreras Gámez – hobo en cor anglais
Daniel Garrido Iglesias – fagot
Brandt Attema – bastrombone

 

Muziek door Magda Mendes & Ward Veenstra
Arrangementen door Ward Veenstra

 

 Tomar, Portugal

X