programmers

OLIVEIRAS
Een ode aan het vergeten Portugese platteland
 

Haar concurrenten waren Waylon en Ruben Hein, maar toch ging de Gouden Notenkraker 2018- een prijs voor en door muzikanten – naar de Portugees-Rotterdamse zangeres Magda Mendes. Op 5 april a.s. gaat haar nieuwe theaterprogramma in première in De Doelen, Rotterdam

 

De zelfgeschreven liedjes zijn gesitueerd op het platteland van centraal Portugal. Een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door diverse bosbranden. Een vergeten streek waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan.

 

Magda Mendes,geboren en getogen in Lissabon, woont sinds tien jaar in Rotterdam en heeft de afgelopen jaren de Rotterdammers kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige Fado. Zij tourde met haar programma ‘Silencio! de fado dwaalt door’ langs alle uithoeken van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht en bereikte zo een groot publiek.

 

Met haar nieuwe album  Oliveiras slaat ze een nieuwe weg in, verlaat ze de stad. Samen met Ward Veenstra schreef ze liedjes die stem geven aan verhalen die aan het vuur ontsnapt zijn.

Verhalen over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de eeuwenoude olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda´s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten.

 

Mendes´s vaste band wordt voor deze gelegenheid versterkt door een blazerskwintet. De combinatie van de Zuid europese wereldmuziek met de West europese kamermuziek zorgt ervoor dat het programma een filmische karakter heeft gekregen.

 

Musici
Magda Mendes – zang
Ward Veenstra – gitaar
Udo Demandt – percussie

Remko de Landmeter – fluit
Bart de Kater – klarinet
Maripepa Contreras Gámez – hobo en cor anglais
Daniel Garrido Iglesias – fagot
Brandt Attema – bastrombone
Astrid Haring – harp

Muziek door Magda Mendes & Ward Veenstra
Arrangementen door Ward Veenstra

[pexyoutube pex_attr_src=”https://www.youtube.com/watch?v=CNsd42L-Rxc”][/pexyoutube]

 

 


Photo by Marie-Jose Heldering

 

Listen here to a few songs of the album Oliveiras:

SPOTIFY

 

Promo video Oliveiras Tour Spring 2019

[pexyoutube pex_attr_src=”https://www.youtube.com/watch?v=blMMgVCn0vA”][/pexyoutube]

 

 Tomar, Portugal

X